Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2017 17:19 - Цитати от православната Библия относно милостта, милостинята и даряването
Автор: milostinya Категория: Други   
Прочетен: 2449 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.08.2023 23:48


Цитати от православната Библия относно милостта, милостинята и даряването

„...защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който, за греха на бащите, наказвам до трето и четвърто поколение децата, които Ме мразят, и Който показвам милост до хиляди поколения към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.” (Второзаконие 5:9-10)

„От имота си давай милостиня, и да не жали окото ти, кога правиш милостиня. От никой сиромах не отвръщай лицето си, тогава и от тебе не ще се отвърне Божието лице. Кога имаш много, давай от него милостиня, и кога малко имаш, не бой се да правиш милостиня и по малко: ти ще си сбереш богато съкровище за в ден на нужда, защото милостинята избавя от смърт и не допуска да се слезе в тъмата. Милостинята е богат дар за всички, които я правят пред Всевишния. … Давай на гладния от хляба си и на голия от дрехите си; от всичко, що имаш в изобилие, прави милостиня, и на окото ти да се не свиди, кога правиш милостиня. Раздавай хлябовете си при гроба на праведните, ала не давай на грешници.” (Товит 4:7-11,16-17)

„Царева тайна да пазиш е добро, а Божиите дела да разгласяш е похвално. Вършете добро, и зло няма да ви сполети. Добро нещо е молитва с пост, с милостиня и справедливост. По-добре малко със справедливост, нежели много с неправда; по-добре да правиш милостиня, нежели да събираш злато, защото милостинята избавя от смърт и може да очисти от всеки грях. Ония, които вършат милостиня и праведни дела, ще бъдат дълголетни. А ония, които грешат, са врагове на живота си. Няма да скрия от вас нищо; казах вече: царска тайна да пазиш е добро, а Божиите дела да разгласяш е похвално. Когато се молеше ти и снаха ти Сара, аз възнасях вашата молитва пред Светия, и кога ти погребваше мъртвите, аз също бях с тебе. И когато ти се не полени да станеш и да оставиш обеда си, за да идеш и прибереш мъртвия, твоята благотворителност се не укри от мене: аз бях с тебе. И сега Бог ме прати да изцеря тебе и снаха ти Сара. Аз съм Рафаил, един от седемте свети Ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия.” (Товит 12:7-15)

„…Манасия прави милостиня, и биде спасен от смъртната мрежа, която му бяха поставили; Аман пък падна в мрежата и загина. И тъй, деца, знайте, какво милостиня върши и как справедливост спасява....” (Товит 14:10-11)

Блажен оня, който пригледва бедни (и сиромаси)! В злочест ден Господ ще го избави. Господ ще го запази и ще заварди живота му; той ще бъде блажен на земята. И Ти няма да го предадеш на волята на враговете му. Господ ще го подкрепи в леглото на болестта му. Ти ще измениш цялата му постеля през болестта му.” (Псалтир 40:1-4)

„Правосъдие и правда са основа на Твоя престол; милост и истина вървят пред Твоето лице.” (Псалтир 88:15)

Давай почит Господу от имота си и от наченките на всичките си печалби, - и твоите житници ще се напълнят до излишък, твоите линове ще преливат от мъст.” (Притчи Соломонови 3:9-10)


Не отказвай да сториш добро ономува, който се нуждае, кога ръка ти има сила да го стори. Не казвай на приятеля си: „иди си и дойди пак, и утре ще ти дам”, кога имаш при себе си. (Защото не знаеш, какво ще роди утрешният ден.)” (Притчи Соломонови 3:27-28)

С милосърдие и правда се грях очиства, и със страх Господен се зло отклонява.” (Притчи Соломонови 16:6)

Който прави добро на сиромах, дава назаем Господу, и Той ще му отплати за неговото благодеяние. … Радост за човека е неговата благотворителност, и сиромахът е по-добър, отколкото лъжецът.” (Притчи Соломонови 19:17,22)

Милосърдният ще бъде благославян, защото дава на бедния от хляба си. (Който дава подаръци, печели победа и чест, и дори завладява душата на ония, които ги получават.)” (Притчи Соломонови 22:9)

„Вода угася огнен пламък, и милостиня грехове очистя.” (Премъдрост на Иисус, син Сирахов 3:30)

„Синко, не отказвай да пригледваш сиромаха и не измъчвай с очакване очите на нужделиви; не наскърбявай гладна душа и не огорчавай човека в неговата оскъдия; не смущавай огорчено вече сърце и не отлагай да даваш на нужделив; не отказвай на угнетен, който моли за помощ, и не отвръщай лице от сиромах; не отвръщай очи от просещ и не давай на човека повод да те кълне; защото, кога той в тъга на душата си те проклина, Оня, Който го е сътворил, ще чуе молбата му.” (Премъдрост на Иисус, син Сирахов 4:1-6)

Да не бъде ръката ти протегната за взимане и свита за даване.” (Премъдрост на Иисус, син Сирахов 4:35)

Милостинята на човека е като печат у Него, и благодеянието на човека Той ще запази като зеница на око. После Той ще стане и ще им въздаде, и дължимото тям ще възвърне върху главата им. Колко голямо е милосърдието на Господа и примирението с ония, които се обръщат към Него!” (Премъдрост на Иисус, син Сирахов 17:18-19,27)

„По-добре крадец, нежели който постоянно говори лъжа; но те и двамата ще наследят погибел.” (Премъдрост на Иисус, син Сирахов 20:25)

„Затова, царю, нека ти бъде благоугоден моят съвет: изкупи греховете си с правда, и беззаконията си - с милосърдие към бедните; ето с какво може се продължи твоят мир”. (Даниил 4:24)

„Защото Аз искам милост, а не жертва, и богопознание повече, нежели всесъжения.” (Осия 6:6)

„„С какво да застана пред Господа, да се поклоня пред Бога Небесни? Да застана ли пред Него с всесъжения, с едногодишни телци? Но може ли се угоди Господу с хиляди овни или неизчетни потоци елей? Дали да Му дам моя първороден син за престъплението си и плода на утробата си - за греха на душата си?” О, човече, казано ти е, що е добро, и какво иска от тебе Господ: да работиш справедливо, да обичаш милосърдни дела и смирено да ходиш пред твоя Бог.” (Михей 6:6-8)

„И пак повдигнах очи и видях: ето, хвърчи свитък. И ми рече той: какво виждаш? Отговорих: виждам свитък да хвърчи; дължината му е двайсет лакти, а ширината му е десет лакти. Той ми рече: това е проклятието, което излиза по лицето на цяла земя; защото всеки, който краде, ще бъде изтребен, - както е написано на едната страна, и всеки, който се кълне лъжливо, ще бъде изтребен, както е написано на другата страна. Аз го напратих, казва Господ, и то ще влезе в дома на крадеца и в дома на оногова, който лъжливо се кълне в Моето име, и ще остане в дома му, и ще изтреби него, дърветата му и камъните му.” (Захария 5:1-4)

Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.” (Матей 5:7)

Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.” (Матей 5:42)

„Гледайте да не проявявате своята праведност пред човеците, за да ви видят; инак, няма да имате награда при Небесния ваш Отец. И тъй, кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците. Истина ви казвам: те вече получават своята награда. А ти кога правиш милостиня, нека лявата ти ръка не знае, какво прави дясната, та милостинята ти да бъде скришом; и твоят Отец, Който вижда в скришно, ще ти въздаде наяве.” (Матей 6:1-4)

Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви.” (Матей 6:19-21)

„идете и се научете, що значи: „милост искам, а не жертва”. Защото не съм дошъл да призова праведници, а грешници към покаяние.” (Матей 9:13)

Даром получихте, даром давайте.” (Матей 10:8)

„който приема пророка, в име на пророк, ще получи пророческа награда; и който приема праведника, в име на праведник, ще добие праведнишка награда. И който напои едного от тия малки само с чаша студена вода в име на ученик, истина ви казвам, няма да изгуби наградата си.” (Матей 10:41-42)

„и още ви казвам: по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.” (Матей 19:24)

„И един от тях, законник, изкушавайки Го, попита и рече: Учителю, коя заповед е най-голяма в закона? А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед; а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си; на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.” (Матей 22:35-40)

„... Като рече това, извика: който има уши да слуша, нека слуша! А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна: дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира; защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте; гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте. Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме? Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме? Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме? А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели; защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте; странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте. Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме? Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.” (Матей 25:30-46)

„И Той, като подигна очи към учениците Си, казваше: блажени вие, бедни духом, защото ваше е царството Божие. Блажени, които гладувате сега, защото ще се наситите. Блажени, които плачете сега, защото ще се разсмеете. Блажени ще бъдете, кога ви намразят човеците, кога ви отлъчат и похулят и изхвърлят името ви, като лошо, заради Сина Човечески. Възрадвайте се в оня ден и се развеселете, защото голяма е наградата ви на небесата. Тъй постъпваха техните бащи с пророците. Обаче, горко вам, богати, защото си получавате утехата. Горко вам, преситените сега, защото ще изгладнеете. Горко вам, които се смеете сега, защото ще се наскърбите и разплачете. Горко вам, кога всички човеци заговорят добро за вас. Защото тъй постъпваха техните бащи с лъжепророците. Но вам, които слушате, казвам: обичайте враговете си, добро правете на ония, които ви мразят, благославяйте ония, които ви проклинат, и молете се за ония, които ви пакостят. На тогова, който те удари по страната, обърни и другата; а на оногова, който ти отнеме горната дреха, не пречи да ти вземе и ризата. Всекиму, който ти проси, давай, и от оногова, който взима твое нещо, не изисквай назад. И както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях. И ако обичате ония, които вас обичат, каква вам награда? Защото и грешниците обичат ония, които тях обичат. И ако правите добро на ония, които и вам правят добро, каква вам награда? Защото и грешниците правят същото. И ако давате заем на ония, от които се надявате да го получите назад, каква вам награда? Защото и грешниците дават заем на грешници, за да получат същото. Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите. И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден. Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъдени; прощавайте, и простени ще бъдете; давайте, и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви; защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.” (Лука 6:20-38)

„Отговори Иисус и каза: един човек слизаше от Иерусалим в Иерихон, и налетя на разбойници, които го съблякоха, изпонараниха го и си заминаха, като го оставиха полумъртъв. Случайно един свещеник слизаше по тоя път, и, като го видя, отмина. Също и един левит, като стигна до същото място, приближи се, погледна и отмина. Един пък самарянин, който пътуваше, дойде до него, видя го и се смили, и, като се приближи, превърза му раните, изливайки елей и вино; след това го качи на добичето си, откара го в странноприемницата и се погрижи за него. А на другия ден, като си заминаваше, извади два динария, даде на съдържателя и му рече: погрижи се за него; и, ако потрошиш нещо повече, навръщане аз ще ти заплатя. И тъй, кой от тези трима ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците? Той отговори: оня, който му стори милост. Тогава Иисус му каза: иди и ти прави също така.” (Лука 10:30-37)

„Но давайте милостиня според силите си; тогава всичко у вас ще бъде чисто.” (Лука 11:41)

„А като подигна очи, Той видя богатите, които пускаха своите приноси в съкровищницата; видя също и една бедна вдовица, която пускаше там две лепти, и рече: истина ви казвам, тая бедна вдовица пусна повече от всички; защото всички тия от излишъка си пуснаха приноси за Бога, а тя от немотията си пусна цялата си прехрана, що имаше.” (Лука 21:1-4)

„Около деветия час през деня той видя явно във видение Ангел Божий, който влезе при него и му рече: Корнилие! А той се вгледа в него и уплашен каза: какво, Господи? Ангелът му отговори: твоите молитви и твоите милостини възлязоха за спомен пред Бога.” (Деяния 10:3-4)

„С всичко ви показах, че именно така трябва да се трудите и да поддържате слабите, а още и да помните думите на Господа Иисуса, защото Сам Той каза: по-блажено е да се дава, нежели да се взима.” (Деяния 20:35)

„Говорете и постъпвайте като човеци, които ще бъдете съдени по закона на свободата. Защото съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост: милостта бива похвалявана на съда.” (Яков 2:12-13)

„И понеже, по дадената нам благодат, имаме разни дарби, то, имаш ли пророчество, пророчествувай според вярата; … наставник ли си, - наставлявай; дарител ли си, - дарувай простосърдечно; предстоятел ли си, - предстоявай с усърдие; благотворител ли си, - благотвори на радо сърце. Любовта да бъде нелицемерна; отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто; … помагайте на светиите в техните нужди; залягайте да бъдете страннолюбиви;” (Римляни 12:6,8-9,13)

„И тъй, ако врагът ти е гладен, нахрани го; ако е жаден, напой го; защото, вършейки това, ти ще струпаш жар на главата му. Не се оставяй да те надвива злото, но надвивай злото с добро.” (Римляни 12:20-21)

„Защото, кой те отличава от другите? Какво имаш, което да не си получил? А щом си получил, защо се хвалиш, като да не си получил?” (1 Коринтяни 4:7)

„Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме; но, кога дойде съвършеното знание, тогава това „донейде” ще изчезне. Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото. Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава - лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и бидох познат. А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.” (1 Коринтяни 13:9-13)

„И тъй, като избраници Божии, свети и възлюбени, облечете се в милосърдие, благост, смиреномъдрие, кротост, дълготърпение, като се търпите един други и си прощавате взаимно, ако някой има против някого оплакване: както Христос ви прости, така и вие.” (Колосяни 3:12-13)

„Всичкото Писание е боговдъхновено и полезно за поука, изобличаване, изправяне и назидаване в правдата, за да бъде Божият човек съвършен и годен за всяко добро дело.” (2 Тимотей 3:16-17)


Бележки:
1. Цитатите са от Библия, издадена на хартия от Светия синод на Българската православна църква през 1992 г.
2. Изданието е достъпно на адрес: http://www.pravoslavieto.com/bible/
3. Последователността на цитатите следва поредността на книгите в Библията.
4. За цялостно разбиране на смисъла на конкретен аспект от темата, следва да се имат предвид всички или почти всички цитати от Библията, които касаят този аспект. За поясняване, разясняване и тълкуване на конкретен аспект от темата, следва да се имат предвид други цитати в Библията, които са свързани с този аспект, както и писанията за този аспект на темата, написани от Светите отци на Православната църква.
5. Удебеляването на шрифта на някои от думите в стиховете е направено от мен.
6. Файлът е актуализиран на 20.01.2017 г. (43 цитата).

Изтегли цитатите като Word файл (5 страници, формат А4, 72 килобайта) от следния адрес: 
https://dox.abv.bg/download?id=fdbc96beb3 .

Изтегли българска софтуерна програма „Компютърна Библия”, версия 6.1.11. Програмата съдържа: официалната православна Библия, одобрена от Светия синод на Българската православна църква; стари издания на православната Библия на български език; официални издания на Библията на други православни народи; официални издания на Библията на други християнски деноминации. Програмата е удобна за офлайн четене на Библията, както и за извършване на справки и изследване на библейския текст. Налична е във версии за различни операционни системи за настолни компютри и мобилни устройства. Адресът е: 
https://vanyog.com/1/index.php?pid=114 .




Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milostinya
Категория: Други
Прочетен: 5043
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив